Ha-begäret efter elektroniken

I en tid som helt och hållet styrs av elektronik, maskiner, robotar och datorer, blir människan alltmer beroende av just prylar och gadgets. Förr i tiden bytte man inte ut saker och ting lika ofta, oavsett det handlade om kläder, tv-apparater eller mobiltelefoner (som inte ens fanns). Idag är det alltmer slit-och-släng man ser omkring sig och detta medför också att Jordens resurser börjar minska drastiskt samt att miljöförstöring blir ett faktum.

Elektronikens baksidor
Kobalt är ett ämne som används i elektronikprylar och som utvinns från huvudsakligen afrikanska länder. Det har uppkommit så oerhört mycket konflikter runt detta ämne och folk mister livet på grund av människan konsumerar så mycket elektronik. Det är alltså ett ämne som kan kallas konfliktresurs och vars försäljning påverkar konflikter som leder till vapenindustri och illegal försäljning, ungefär som diamanter. En känd nuvarande konflikt är den i Kongo-Kinshasa där både armén, rebeller och andra aktörer har gjort sig en vinst samtidigt som de deltagit i striderna eller exploaterat resurserna och råvarorna. Kobolt är ett nödvändigt ämne för att tillverka datorer, mobiltelefoner och andra elektronikprodukter och i och med att västvärlden ständigt är på jakt efter nya modeller eller den senaste prylen, så innebär det att konflikterna ständigt förvärras.

Ny elektroniknya modeller nytt begär
Människan är ständigt nyfiken och måste hela tiden hitta nya moment, saker eller situationer för att stilla sin nyfikenhet. Men detta leder också till att ämnen exploateras, att resurserna tar slut samt att folk aldrig är tillräckligt tacksamma för det de har. Förr i tiden spred sig inte nya trender inom modebranschen var och varannan vecka. Man köpte ett plagg och hade det tills det gick sönder. Samma sak med tv-apparater. Numera handlar det om att synas så mycket som möjligt och hänga med i svängarna för att inte hamna på efterkälken. Knappt har man köpt en apparat eller en ny telefon förrän det ska införskaffas en ny och saker och ting hamnar på tippen utan att ens ha något fysiskt eller tekniskt fel. När kamraten i skolan har den senaste telefonen måste man själv ha en och har grannen köpt den senaste hemmabiografen, så är det dags att ta en tur till affären för att handla samma och gärna en större variant. Ha-begäret efter både prylar och elektronik gör att folk blir allt mer kräsna och detta leder naturligtvis även till stress. Man vill inte bli mobbad i skolan eller få den där konstiga blicken i elektronikbutiken om man inte vet vad en app är eller om man inte har Internetbanken. Samhället har med en gång tvingat folk att ständigt handla och konsumera nytt för att kunna fortsätta leva. Och faktum är att elektronikprylar idag tillverkas för att gå sönder efter ett antal år, just därför att kunderna ska ge sig iväg för att köpa nytt.