Värdera din bil

Elektronikens

Som de flesta känner till finns det idag en mängd olika bilmärken och modeller ute på marknaden. Det kommer ständigt nya bilmodeller och detta i kombination med att det köps och säljs allt fler bilar gör att utbudet av begagnade bilar på den svenska marknaden är mycket stort. Detta gör förstås också att värderingen av dessa bilar blir till en ganska utmanande uppgift att utföra på egen hand. Att värdera bil är ett ganska komplicerat jobb och av den anledningen är det vettigt att låta en erfaren firma sköta detta, som vet vilka kriterier som ska tas med i kalkylen.

Men, om man då ska försöka sig på att värdera sin bil på egen hand – vilket vanligen är något som är intressant att göra inför en försäljning (om du exempelvis ska byta bil) – hur ska man då bära sig åt? Det kan te sig ganska enkelt egentligen; bara att göra en sökning på en sajt som listar bilar som är till salu. Detta är i och för sig en bra början för att något så när bilda sig en uppfattning om prisläget, men detta blir bara ett grovt riktmärke i den sammanlagda värderingen. Sanningen är ju trots allt att bilar, även när de till synes är av samma modell, ofta skiljer sig mycket åt på olika sätt.

En faktor som är viktig att ta hänsyn till är det antal mil som bilens använts. Självklart kommer en bil som endast gått 1000 mil värderas högre än en precis likadan bil som gått 10 000 mil. Har dock långmilaren en högre nivå av utrustning kan förstås detta kompenseras. Utrustningsnivån i en bil har trots allt en vis påverkan på värdet; ofta inte så mycket när en bil byts in hos en bilhandlare, utan mer vid försäljning. Har bilen du säljer kompletta vinterhjul i gott skick, är detta ett stort plus eftersom detta är något som köparen kommer att behöva. Annat som står högt i kurs är luftkonditionering, dragkrok och en bra stereoanläggning med inbyggd GPS.

Dock är skicket den ytterst avgörande faktorn när en bil värderas. En bil som ser snygg ut i lacken och som förstärker det intrycket genom att vara välskött invändigt, gör mycket för värdet. Självklart kan skenet bedra, så detta första intryck ska kompletteras med en fullständigt ifylld servicebok så att det är lätt att följa bilens historia. Idag fylls många serviceböcker i online av verkstaden, så det är bra att se till att ha utskrifter av serviceprotokollen tillgängliga vid både en eventuell värdering och vid försäljning. Något som också är mycket viktigt är förstås att bilen är godkänd vid den senaste besiktningen. Finns det saker att reparera på bilen måste kostnaden för detta dras av från värderingen.