Elektronik i hemmet eller hos företaget.

Elektronikens

Det är lätt att tro att den dator eller mikrovågsugn man har hemma fungerar för alla olika ändamål, och man missar ofta att det finns en stor skillnad mellan den elektronik som används av oss som privatpersoner och de som används av företag. Även de mindre företagen använder oftast mycket mer avancerad eller specifik hård- och mjukvara beroende på vilket område de verkar i. Det kan vara allt från designern som behöver specifik mjukvara, till en restaurang som inte klarar av att jobba med den mikrovågsugn som man normalt har hemma på 700 W.

Ett större företag har ett stort antal datorer, maskiner och utrustningar som behöver hålla i årtionden då det ofta kan vara betydligt dyrare än vanlig konsumentelektronik. Som företag behöver man dessutom väga in hur bra supporten är som erbjuds och hur många års garanti som finns på produkten. Stora leverantörer erbjuder ofta olika priser beroende på hur stora partier man köper och hur ofta man använder deras tjänster. Ett smart sätt är att jämföra priser noggrant oavsett om du är privatperson eller företagare.

Företagen

Som privatperson är det ofta enkelt att gå in i vilket elektronikvaruhus som helst och välja första bästa, men som företagare behöver man göra en mer grundlig utredning om vad som verkligen behövs och hur köpet kommer att påverka företaget i stort. På ett industrigolv behövs till exempel en typ av elektronik som är mer tålig för damm eller fukt. Inköp av ny elektronisk utrustning kan innebära stora utgifter för ett företag då det normalt sett är betydligt dyrare, trots att det är mer eller mindre samma utrustning. Även om det ofta betalas med kredit på 30 – 90 dagar finns alltid risken att man hamnar hos inkasso om något skulle gå fel och som företag är detta ett stort problem.

Som privatperson

När du går och handlar din dator eller det absolut senaste inom bild och ljud, bör du tänka dig för en eller två gånger. Behöver jag egentligen det här, eller är det ett impulsköp? Kanske jag behöver tänka igenom det en eller två gånger först. En stor del av de skulder som finns hos privatpersoner som inte kan betalas tillbaka är just för produkter man inte behöver. Att hamna i en situation där man inte kan betala sina skulder är både svårt och tidskrävande och går det för långt kan det i framtiden vara svårt att få ett lån till något man verkligen behöver. Det finns ett antal olika institutioner som man kan vända sig till om så är fallet. En av dem är Hallå konsument som erbjuder oberoende vägledning genom konsumentverket. Här erbjuds tips och råd om hur du bör göra om du befinner dig i en sådan situation. Tänk därför till lite extra nästa gång du känner för att uppgradera ditt högteknologiska hem.