Aldrig har vi väl haft så många hemelektronikprylar i hemmen som idag. På senare år har dessutom allt fler prylar blivit uppkopplade till internet, och då inte enbart mobiler och surfplattor utan allt från lampor till kylskåp och tvättmaskiner.
Den snabba teknikutvecklingen gör också att hemelektroniken blir både bättre, mindre och billigare för varje år. Idag kan man till och med köpa smarta tv-apparater med 4K, HDR och wifi utan att behöva låna 100000 för att ha råd med det.
Uppkopplade hemrobotar och smarta högtalare
Robotgräsklippare kostar inte heller längre skjortan, trots att de har fler finesser idag än för tio år sedan. Dagens modeller har inte sällan inbyggt wifi så man kan starta sin robotgräsklippare från mobilen innan man ens har klivit upp ur sängen.
Samma sak gäller robotdammsugarna som sedan några år tillbaka har erbjudit appar där man via sitt trådlösa hemmanätverk kan starta och stoppa dammsugningen, eller bara se på en karta i mobilappen i vilket rum roboten befinner sig för tillfället. Det börjar numera också bli standard, både hos robotgräsklippare och robotdammsugare, med stöd för smarta högtalare som Google Home och Amazon Echo, att man kan starta dammsugningen eller gräsklippningen enbart med rösten. Dessa AI-baserade röstassistenter kan dessutom svara på frågor, berätta hur trafikläget eller vädret ser ut och mycket annat, tack vare att de är uppkopplade till internet.
Wifi i taklamporna
På senare år har även lampor och andra saker som man tidigare aldrig hade kunnat tro skulle få internetuppkoppling fått just detta. Det finns idag LED-lampor som passar i vanliga lampsocklar men som har inbyggt wifi så man kan ändra färg, ljusstyrka och annat via en app i mobilen.
Den mer avancerade användaren kan via gratistjänster som IFTTT (if this, then that) programmera lamporna att reagera på olika händelser. Till exempel blinka grönt när man har fått e-post från en specifik avsändare, eller blinka gult när någon ringer på dörren. För självklart finns det även uppkopplade dörrklockor som kan kommunicera med lamporna. Många modeller har dessutom inbyggd kamera så man kan se i mobilen vem som står utanför innan man öppnar dörren. Det här brukar kallas för IoT (Internet of Things), eller sakernas internet på svenska.
Det finns även uppkopplade termostater som inte bara gör att man kan höja eller sänka temperaturen från mobilen utan även lär sig ens levnadsmönster och anpassar temperaturen därefter. Till exempel sänker temperaturen och stänger av varmvattenberedaren när man inte är hemma. Dörrlås som kan låsas upp via internet har också funnits ett tag och sådana kan vara användbara om du till exempel behöver låsa upp dörren för en hantverkare som ska in i hemmet medan du är på jobbet.
Andra IoT-saker som finns idag är bland annat garageportar, bevattningssystem, dörrlås och ventilation. Här finns givetvis även en integritetsaspekt och vissa IoT-prylar har visat sig vara allt för enkla att hacka. Med tiden kommer dock sannolikt även den här tekniken, som fortfarande är relativt ny, att mogna och bli säkrare.