För några årtionden sedan var det vanligt att elektronik blev reparerat istället för att kasseras, antingen av kunden själv eller hos en verkstad. I dag är det allt mindre vanligt, och det är svårt att hitta någon som till exempel kan erbjuda service på en TV.
Modern elektronik är svårare att reparera
Lyckligtvis har elektroniken runt oss utvecklat sig sedan 50-talet, och det är absolut en bidragande orsak till att det är svårare att reparera elektronik. Redan i dag är det nästan omöjligt att reparera till exempel en mobilskärm själv, och det är innan de vikbara skärmarna kommer på marknaden.
Det blir dessutom hela tiden dyrare att reparera elektronik, som till exempel mobiltelefoner, hos auktoriserade verkstäder. Att byta glas på en nyare iPhone kostar flera tusen kronor, och för många känns det kanske mer fördelaktigt ut att helt enkelt köpa en ny. Detta beror inte bara på att telefonerna blir dyrare överlag, men också att det tar mycket tid att arbeta med komplicerade mobiltelefoner.
Snabb utveckling gör att produkter blir föråldrade
En telefon eller TV som var toppmodern för 3 – 4 år sedan, kan kännas uråldrig i dag. Utvecklingen var inte lika snabb tidigare, när det ofta kunde vara förnuftigt att reparera en fem år gammal TV.
En faktor som spelar in här är det som någon vill kalla för «planlagt åldrande», det vill säga att producenter medvetet producerar varor som slutar fungera optimalt efter en stund. Samtidigt är det kanske inte ens nödvändigt att göra det, utvecklingen går så snabbt ändå.
Reparation som en hobby
Efter hand som att reparation av gammal elektronik har blivit allt mer sällsynt, har det utvecklat sig rörelser som reparerar och moderniserar gammal elektronik som en hobby. Speciellt på YouTube finns det tusentals exempel på till exempel gamla datamaskiner eller spelmaskiner, som omsorgsfullt renoveras och repareras.
Mycket av det som görs på hobbybasis är inte möjligt längre, på dagens miniatyriserade och hoplimmade kretskort. Det är inte någon ide att ta fram lödkolven och försöka reparera sin splitter nya iPhone. Kanske är det just saknaden av den möjligheten som, tillsammans med fascination för gamla datamaskiner, gör det så spännande att reparera gammal elektronik. Det ger en liten inblick i forna tiders verkstäder, där man fortfarande kunde byta ut kondensatorer och andra komponenter i en produkt.
Det finns kanske ingen väg tillbaka till situationen då allt kunde repareras, men vi får hoppas att en del elektronik i alla fall blir lite mer modulär i framtiden. Kanske kan det då bli lättare att i alla fall delvis byta ut eller reparera något, istället för att kasta en hel telefon eller TV.