Superdatorn i din ficka

Elektronikens

Dagens smarta mobiltelefoner är riktiga kraftpaket och har idag prestanda nog att klara av tunga beräkningar som förr i tiden krävde superdatorer. Detta är möjligt bland annat tack vare den ständiga miniatyriseringen av elektroniska komponenter. Utvecklingen har kommit en lång väg från de stora klumpiga elektronrören. Faktum är att dagens smartphones har blivit så kraftfulla att tillverkarna inte längre kan locka med bättre prestanda för att få kunderna att köpa den nyaste modellen.

Ny eller begagnad mobil?

Det här har också gjort att allt fler väljer att köpa en begagnad smartphone, genom till exempel företag som https://www.gigamex.se/för att komma billigare undan. Mobiltelefonerna idag är nämligen snabba nog, även om man inte har den dyraste flaggskeppsmodellen. Fjolårets modell duger ofta alldeles utmärkt så länge man inte är väldigt trendkänslig och hela tiden måste ha den absolut senaste modellen att flasha med. Det här har bland annat Apple märkt av då försäljningen av iPhones har minskat. Det är helt enkelt färre personer som väljer att köpa en ny iPhone varje gång det kommer en ny modell. Istället väljer de att behålla sin nuvarande mobil längre än tidigare.

Annat var det i slutet av 00-talet och början av 10-talet när det verkligen kunde bli en märkbar prestandaskillnad när man bytte upp sig till en ny smartphone. Idag går det som sagt inte för tillverkarna att använda sig av prestandakortet i marknadsföringen på samma sätt utan det är andra funktioner som bättre kameror de måste locka med istället.

Artificiell intelligens i mobilen

Något annat som har börjat dyka upp allt mer i smartphones under slutet av 10-talet är artificiell intelligens (AI) i olika former. Till exempel Apples digitala röstassistent Siri och Google Assistant som är motsvarigheten i Android. Via dessa kan man med rösten ställa frågor om vad klockan är, vilket väder det ska bli, hur högt Eiffeltornet är eller ställa in alarm och påminnelser.

Men AI byggs även in i mobilerna på mer diskreta sätt. Till exempel använder sig Android sedan version 9 (Android Pie) av AI-algoritmer utvecklade av Googleägda DeepMind för att spara på batteriet. Bland annat känner det nya systemet “Adaptive Battery” av vilka av apparna som körs i bakgrunden som drar onödigt mycket batteri och stoppar därefter dessa processer för att spara på batteriet.

En annan AI-baserad funktion i Android, som blir än mer påtaglig för vanliga användare, är Googles “Night Sight” som ger avsevärt mycket bättre mörkerseende för mobilens kamera. Det här nya fotoläget gör det möjligt att ta bilder av motiv i mer eller mindre mörker men som blir betydligt ljusare på fotot i och med ett bättre mörkerseende än vad det mänskliga ögat förmår.

Framtidens mobiler

Vad kan vi då förvänta oss av framtidens smartphones? Vissa tillverkare, som Samsung, har börjat släppa mobiler med vikbara skärmar och om det kommer att bli en framgång eller bara en parentes i mobilens historia återstår att se.