Sladdfri dator

Elektronikens

Tv-spel, telefonladdare, dator, dammsugare, kaffebryggare, stereo, brödrost, lampa, router och bredband- ja, listan kan bli hur lång som helst! Vi har många saker i våra hem som kräver en sladd kopplad till ett kontaktuttag i väggen. För att inte tala om alla förlängningssladdar och grenuttag som samlar damm i varje hörn tillsammans med en trasslig röra av sladdar. Det är år 2018 och därmed hög tid för ett sladdfritt hem och en sladdfri dator!

Sladdfria elektriska prylar som finns idag

Till allas stora glädje är utvecklingen på god väg till att ha en sladdfri framtid, och den sladdfria framtiden är inom sikte och har faktiskt redan tagit sina första steg. Idag finns det faktiskt en hel del prylar som är elektriska, men som inte kräver att en sladd behöver slingra sig fram på golvet hela vägen från den elektriska prylen fram till kontaktuttaget i väggen. Redan idag finns det nämligen sladdfria dammsugare och gräsklippare, trådfria laddare till mobiltelefoner, trådfria hörlurar och högtalare med mera. Denna utveckling rusar fram i ett tempo som heter duga, och nyligen lanserades faktiskt till och med en prototyp av en dator som var totalt sladdfri på ett forum för utveckling i Kina.

Trådlös dator

Den hittills framtagna prototypen på den sladdlösa datorn som visades på utvecklingsforumet Intel Developer Forum i Shenzhen, Kina, var från det amerikanska multinationella elektronikföretaget Intel Corporation. Den sladdfria datorn laddas via en trådlös laddningsplatta, och om en extern skärm behöver kopplas in används Wi-Di, vilket är en förkortning av “wireless display”. Det enda som enligt företaget står i vägen för att denna trådlösa dator ska ta marknaden med storm är avsaknaden av laddningsplattor på offentliga platser. Utan detta kan användaren ändå inte ta med sig sin dator utan att även ha med sig sin egen laddningsplatta, och därmed faller hela konceptet. I det här ärendet pågår dock förhandlingar med eventuella samarbetspartners som skulle kunna ha potential att förse offentliga platser med laddningsplattor. Vad dessa förhandlingar leder till får framtiden utvisa.

Även andra aktörer på marknaden har under de senaste åren tagit fram varianter av sladdfria datorer, men alla har sina brister, och dessutom måste kunden betala extra för produkterna. Läs mer om den sladdfria framtiden på Nyteknik och ta del av de senaste nyheterna inom teknik. Dell är ett exempel på företag som har kommit med en variant på en sladdfri laptop. Lösningen för den sladdfria laddningen för Dells laptop är egentligen att kunden köper till ett separat tangentbord, och i själva verket är det tangentbordet som laddas sladdfritt. Själva tangentbordet kan dock inte laddas självt utan laptopen måste vara inkopplad till det under laddningen.

Hur framtiden ser ut vad gäller sladdfria datorer får tiden utvisa. Du som företagare kan få hjälp med att finansiera dina nya datorer genom tjänsten fakturino.se, där du kan jämföra finansiering för företag. Något som är säkert är dock att utvecklingen går åt rätt håll och att efterfrågan är så pass stor att det inte finns något alternativ till den sladdfria framtiden.