5 tips för att sänka elkostnader

Elektronikens

När begreppet elektronik bildades på slutet av 1800-talet var elektricitet och elektroniska apparater ingen nyhet. Elektricitet hade varit känt sedan antiken och elektriska apparater hade redan funnits i över 100 år. Några exempel på tidigare elektriska apparater är batteriet och telegrafen. I själva verket hade en telegrafkabel sedan 1866 funnits över Atlanten mellan USA och Europa. Det elektriska batteriet uppfanns av italienaren Alessandro Volta år 1800, därav namnet volt på elektrisk spänning. Telegrafen uppfanns av Samuel Morse på 1830-talet. Han utvecklade också morsekoden som än idag används av USA:s flygvapen för att utbilda telegrafister.

Numera är elektronik så pass vanligt i såväl samhälle som hushåll att det är svårt att föreställa sig en värld utan tekniken. Möjligheten att manipulera elektrisk ström på ett meningsfullt sätt tillåter oss göra mycket som var science-fiction för 100 år sedan. Från att på distans kontrollera hemmets belysning med mobiltelefonen till videosamtal med närstående som är på andra sidan jordklotet.

På grund av elektronikens universella användning finns det många sätt att minska onödig elförbrukning. Börja med att undersöka ett elbolag och elavtal som passar hushållet. En lista med tips på hur elförbrukning enkelt och fiffigt kan minskas presenteras här:

1. Timer: En timer släcker och tänder belysning automatiskt utan att behöva göra det manuellt.

2. Belysning med rörelsesensor: I “genomfartsutrymmen” som hallar och trapphus är lampor med rörelsedetektor en smidig lösning. Ingen lampa kommer längre av misstag lämnas tänd.

3. Köpa ny kyl och frys: Äldre kyl- och frysskåp kan förbruka rejält med el jämfört med nya som drar upp till 10 gånger mindre. En långsiktig investering är därför värd att beakta.

4. Smart LED-belysning: LED-lampor drar ungefär 20 procent av vad en normal glödlampa gör. En liten investering som i längden sparar många kronor.

5. Energisparfunktioner: Bildskärmar och tv-apparater har ofta inbyggda energisparfunktioner, såsom strömsparläge. Alternativet är helt enkelt att sänka ljusstyrkan till en nivå som känns bra.