Underhåll av elektronik i hemmet

Elektronikens

Hur ofta rengör du egentligen elektroniken i ditt hem? När var det senast som du torkade av tv-kontrollen eller rengjorde tangentbordet till datorn? Om det inte ser smutsigt ut så är det väl inte smutsigt, eller? Jo, sanningen är att elektroniken i ditt hem sitter på mängder med smuts och bakterier som får tillgång till dig på en daglig basis.

En studie som gjordes visade att ett tangentbord som inte har blivit rengjort på ett tag innehåller fler bakterier än en människas toalettring. Toalettringen är vi väldigt försiktiga med att röra vid, men tangentbordet knapprar vi på dagarna i ända, utan att ens fundera på bakterier eller virus. För att din elektronik i hemmet ska vara ren och fräsch behöver du se till att underhålla och rengöra den återkommande.

Så rengör du elektroniken

Det finns vissa saker som du helt enkelt inte kommer att kunna bli av med när det gäller elektronik. Ett exempel på detta är flyktiga ämnen och gaser som kan finnas i produkterna. Gaser i inomhusluften kan orsaka otrevliga lukter eller irritation i luftvägarna. Känner du av något sådant bör du göra en kontroll av luften och säkerställa att bostaden inte innehåller radon. På hemsidan https://www.radea.se/ kan du läsa mer om vad radon är och hur det skadar.

Tillbaka till elektroniken!

Skärmar – Skärmar till tv apparater och datorer bör rengöras med swipes som är framtagna för ändamålet. Dessa finns att köpa i elektronikaffärer eller t.ex. butiker som Teknik Magasinet.

Kontroll till tv – Kontrollen kan du med fördel torka av med en fuktig trasa och lite såpa. Se till att du inte använder för mycket vatten och ta ut batterierna innan.

Tangentbord

Tangentbordet rengör du genom att hålla det upp och ner och skaka för att få ut smulor och skräp. Torka sedan av med fuktig trasa och såpa.